POINT
Power-up counter: jõustatud 45305 inimest!
Antud 100 etendust, läbitud 23724 kilomeetrit.

ARVUSTUS | Kas Ott Sepa „Jokker“ võtab naerust silma märjaks või hakkab mõni kibestunud kodanik poliitikute pilkamise eest kaebekirju esitama?

14.02.2022 13:05 / Karl Kermes






ARVUSTUS | Kas Ott Sepa „Jokker“ võtab naerust silma märjaks või hakkab mõni kibestunud kodanik poliitikute pilkamise eest kaebekirju esitama? 


Merilin Lutsar, 10. veebruar 2022 09:18





Foto: Gert Nõgu


Viimati viis aastat tagasi stand-up'i turneel käinud Ott Sepp ronib koopast välja uue tuuriga „Jokker“. Mida on teinud viis aastat Otiga? Millised ühiskonna valupunktid rahvast enim sütitavad ja millist väärtust pakub Oti soojendusesineja Daniel Veinbergs – kas nokunaljad on teemas või suudab ta üllatada?

Püstijalaetenduseni on jäänud pool tundi, kuid sumpan alles läbi lume taksoni, et kella 19ks Vene kultuurikeskusesse jõuda.Kultuurikeskusesse suunduvat rahvamassi on juba kaugelt märgata, sest inimesi voorib uksest sisse nii paremalt kui vasakult – kes üksi, kaksi või lausa kambakesi. 
Üks vanem daam otsib parasjagu oma käekotist mobiiltelefoni, et turvameestele enda koroonapass ette näidata. Inimmassist moodustub turvameeste ette pikk järjekord – kõigil QR-koodid valmis otsitud, et edasi garderoobi suunduda. Päris värskendav on näha inimesi täis saali, kus igal teatrinautlejal ei pea olema kaks meetrit vahet. 

Saal on siginat-saginat täis ja istekohad aina täituvad. Kõik on tulnud vaatama väga haruldast kombot – legendaarset näitlejat Ott Seppa ja Comedy Estonia koomikut Daniel Veinbergsi, kelle nalju on siinsest publikust ilmselt paljud kuulnud vaid tänu YouTube'i kerimisele hilisõhtul – kui üldse.Etendus oleks pidanud algama juba kaheksa minutit tagasi, aga Otti ega Danielit pole ikka veel laval. Viimased hilinejad sätivad ennast istekohtadele, kui kuulen kõlarist: „Pange käed kokku ja tehke üks aplaus Daniel Veinbergsile!“. 

Rahvas hakkab aplodeerima ja lavale ilmub klubimuusika ning valgusmängu saatel mulleti ja punaste DC tossudega koomik.

Jokkeri piletid Piletilevist: 
https://www.piletilevi.ee/est/piletid/teater/stand-up-komoodia/ott-sepp-stand-up-jokker-76292/

Nokunaljad jäid ukse taha

Mõtlen peas, kas siit hakkavad tulema ka roppused või keelas Sepp need Veinbergsil ära. „Ma tean, suht veider on. Plakatil on ainult Ott Sepp, aga nüüd olen mina,“ alustab koomik.Veinbergs avaldab publikule, kuidas tema ja Oti kooslus täna siin üldse kokku sai – nimelt on tema karjäär viimase kümne aasta jooksul vaikselt ülesmäge läinud, aga Sepa karjäär korralikult allamäge. „Nii me kohtusimegi siin Vene kultuurikeskuses,“ naljatleb ta.
On näha, et Veinbergs on mõelnud naljade kirjutamisel ka vanemate inimeste peale ja tundub, et Comedy Estonia poiste nokunaljad on seekord ukse taha jäetud, sest käsitluse alla tulevad teemad, nagu käik dermatoloogi juurde, LuxExpressi bussijuhid ja enese eest hoolitsemine. Muide, samu nalju tegi noor koomik ka sel kuul sooloturneele läinud kolleegi Roger Andret soojendades.





Daniel Veinbergs: kui Hispaanias on uudisteankrutel sombreerodpeas, miniseelikud seljas, siis meil on Olaf Suuder. Me näeme otse-eetris kuidas mees kiilaneb.Foto: Gert Nõgu


Kriitikanooli lennutab ta ka kodumaiste uudisteankrute pihta. Nimelt loevad nad koomiku hinnangul uudiseid monotoonsel viisil nagu robotid. Samuti heidab ka ise ajakirjanikuna töötanud Veinbergs nalja selle üle, millises võtmes uudiseid edastatakse – enamasti negatiivselt. „Kui Hispaanias on uudisteankrutel sombreerod peas, miniseelikud seljas, siis meil on Olaf Suuder. Me näeme otse-eetris, kuidas mees kiilaneb,“ räägib Veinbergs, mille järel lahvatab saalis naerukoor.


Mina olen Veinbergsi uudisteankrute pihta tehtud nalja juba varasemalt kahel korral kuulnud – esimesel korral Comedy Estonia üritusel ja teisel Youtube’i kerides – pean tunnistama, et siiani oli nali naljakas. Märkan, et Veinbergs on lisanud naljale juurde uusi nüansse ja ka tekst on muutunud, küll aga jääb sõnum samaks. Ilmselt on erineva publiku peal järele proovitud, mis kõige paremini toimib ja nali on ajaga järjest paremaks muutunud.
Märkan esireas naerda lõkerdavat vanapaari, kes oleks oma riidekapist justkui kõige peenemad hilbud üles otsinud, et end naljaka etenduse jaoks lille lüüa. See mõjub kodus nelja seina vahel istumisele kui sõõm värsket õhku.

Pilkavad naljad poliitikute suunas
Jokkeri piletid Piletilevist: https://www.piletilevi.ee/est/piletid/teater/stand-up-komoodia/ott-sepp-stand-up-jokker-76292/

On aeg saata soojendusesineja Daniel Veinbergs lavalt ära, et kutsuda asemele kogenud vaimukas näitleja Ott Sepp. Veinbergsil õnnestust publik kenasti kuumaks kütta. Olen positiivselt üllatunud, et ja sain korraliku kõhutäie naerda – just nagu ülejäänud publik.
Elevus kasvab. Kuidas tuleb Ott Sepal üldse stand-up välja? On see ju teadagi alles tema kolmas püstijalasõu ja viimasest on ka hulk aega möödas. Jokker ilmub lavale veidi kammimata juustega ja tervitab meid kui Tallinna kõige rikkamaid inimesi, kellel on veel võimalust teatripiletit osta.Nagu lubatud, keskendub Sepp oma etteastes ühiskonna valupunktidele ja pilkavaid nalju jagub paljude tuntud nägude pihta. 

Koslepi saavad nii Peeter Helme, Venno Loosaar, Kaja Kallas, Mart Helme, Elvis Brauer kui ka Triin Uudeväli. Julge valik, aga igal korral, kui Ott mainib mõnda EKRE poliitikut, ohkab üks minu kõrval istuv 30. eluaastates naine ja pööritab silmi.

Sepa etteastel tulevad käsitlusele ka mitmed muud aktuaalsed teemad – elektrihinna tõus, maskide kandmine, koroonapiirangud, Putini ähvardused ja ühiskonna vananemine. Need, kes on kursis maailmas toimuvaga ja loevad uudiseid, saavad naljadest aru. Küll aga ei saa pihta need, kes uudistest ei hooli.



LAPS TEAB ROHKEM! Ott Sepp tunnistab, et saab Zoomi keskkonnas koosolekute pidamisega hakkama vaid tänu pojale.Foto: Gert Nõgu


Poeglapse isa Ott Sepp arutleb ka selle üle, kuidas tänapäeval on kõige suuremad õpetajad just lapsed. Teadagi tunnevad noorukid ennast nutiseadmetes kui kalad vees. Sama ei saa öelda aga keskealiste inimeste kohta, kellel tekib raskusi Zoomis koosolekute pidamisega.

Jokkeri piletid Piletilevist: https://www.piletilevi.ee/est/piletid/teater/stand-up-komoodia/ott-sepp-stand-up-jokker-76292/

Näitlejameisterlikkus tuleb laval kasuks
Rääkides aga Oti esinemisest, meeldib mulle tema näitlejameisterlikkuse ärakasutamine laval – hääle moonutamine, helikõrgused, käežestid. Just see, kuidas ta enda keha valitseb ja teab täpselt, kuidas imiteerida teatud olukordi publikule. Aastakümneid vabakutselise näitlejana leiva teenimine on teinud oma töö – selle ajaga on tekkinud mehel palju austajaid erinevas vanuses, sest saali on kokku tulnud inimesi nii 20. kui ka 70. eluaastates.

Naljade edastamise poole pealt on Otil aga veel arenguruumi. Seda ei saa ka pahaks panna, sest Oti jaoks on püstijalakomöödia veel üpris tundmatu maa – see on siiski alles tema kolmas stand-up. Veinbergsi puhul oli näha, et tänu tundide viisi harjutamisele ja katsetamisele muutuvad naljad aina loomulikumaks ja jõuavad seeläbi ka paremini publikuni – pinge kasvatamine, haripunkt, loo puänt – kõik oli paigas. 

Küll aga võib Sepa naljade puhul märgata, et kuigi nõustun täielikult tema jutuga ja mõistan, millest mees räägib, siis puänt polegi eriti vaimukas. 
Lõppkokkuvõttes sobib „Jokkeri“ etendus just neile, kes suudavad praeguses keerulises olukorras kõige üle nalja visata ega võta elu liiga tõsiselt. Samuti ka neile, kes austavad komöödiat, Ott Seppa või eesti koomikuid. Nalja sai täie raha eest ja mina pettuma ei pidanud.





MULTITALENT! Ott Sepp suudab nalju rääkida nii istudes, seistes, joostes kui ka planku tehes.Foto: Gert Nõgu

Vanemad sissekanded