POINT
Power-up counter: jõustatud 45305 inimest!
Antud 100 etendust, läbitud 23724 kilomeetrit.

Power-up meeskond soovitab: HAAGI OMA VAGUN LAHTI!

02.11.2017 10:32 / Karl Kermes
Haagi oma vagun lahti


Eelmisel nädalal kirjutati mitmes väljaandes, et power-up koomik Tõnis Niinemets tegi nutivaba nädala eksperimendi. Üks noor inimene otsustas vabatahtlikult kiviaega tagasi minna? Miks?

Nutivaba eksperimendi tõukejõuks oli intervjuu Justin Rosensteiniga, mehega, kes leiutas Facebooki “like” nupu. Rosenstein kustutas suurema osa oma sotsiaalmeedia kontodest ja hakkas oluliselt piirama oma nutiseadme kasutamist. Ootamatu! See on sama ootamatu kui Enn Pant teataks, et tema enam Tallinki laevadega Soome ei sõida!

Rosenstein sai aru, et tema heade kavatsustega loodud like-nupp omab kahjulikke psühholoogilisi kõrvalmõjusid: takistab süvenemist, tekitab stressi ja sellest  jääb sõltuvusse. Eesti ajuteadlane Jaan Aru väidab lausa, et kõigil nutiseadme kasutajatel on nutisõltuvus. Uuringud näitavad, et see on sama tõsine probleem nagu narkomaania või alkoholism. Ehk oleks aeg nutinarkomaaniasse tõsiselt suhtuda? 
Vaatame statistikat:  - Iga päev satub Eestis EMOsse 10-15 inimest, kes on vigastanud end telefoni kasutades: väänanud äärekivile astudes jala välja, ramminud tänavavalgustusposti, põrganud otsa kaasliiklejale.- Liiklusõnnetuste põhjus number üks ei ole joobes juhtimine, vaid roolis telefoni näppimine.- Sotsiaalmeedia tulekuga paralleelselt on hüppeliselt kasvanud enesetappude arv.


Tõnis Niinemetsa eesmärk oli teada saada, kas ka temal on nutisõltuvus. Nädal on lühike aeg, kuid peamine sai selgeks – nutivabadusest on võita oluliselt rohkem kui kaotada. Juba seitsme päevaga paranes Tõnise keskendumisvõime ja kohalolek ning see mõjus positiivselt tema peresuhetele. Lisaks sellele tekkis aega juurde. 
Nutitelefon, mis peaks me elu lihtsustama, teeb seda palju raskemaks. Miks? Sest me lihtsalt ei oska oma nutiseadmeid kasutada... Ja seetõttu kasutavad nutsieadmed meid!
 
Rakendusi disainitakse nii, et nad püüaksid maksimaalselt meie tähelepanu ja tekitaksid meis sõltuvust. Näiteks on kõik notificationid punased. See tekitab tunde, et tegemist on millegi olulisega, mida ei tohi eirata. Lisaks näiliselt tagasihoidlikud hääl-teavitused, mis ütlevad: „Just saabus MAAILMA KÕIGE OLULISEM INFO!” Ja seda maailma kõige olulisemat infot toodetakse igas sekundis meeletutes kogustes juurde.
Sotsiaalmeedia vohab nagu suitsetamine viiekümnendatel, kui isegi lennukites olid tuhatoosid. Nutiseadmete kasutamine tundub olevat eluliselt vajalik. 

Tundub, et seda rongi ei ole enam võimalik peatada. Üks võimalus siiski on: haagi oma vagun lahti! 

Meil on pidev hirm rongist maha jääda. Kuid küsiks endalt esmalt, kuhu see rong läheb? Oled Sa kindel, et Sa ikka tahad selle teekonna kaasa teha? Kas Sa ostaksid pileti reisile, mille jooksul sa kaotad kontakti oma pereliikmetega, muutud närviliseks, lähed paksuks, ei saa enam magada, jääd küüru, ei jõua sporti teha, kaotad keskendumisvõime ja su mälu halveneb, tõuseb infarktioht, suureneb diabeedirisk, tekib depressioon ja alaväärsuskompleks? Ja kõige lõpuks veel painav süütunne maha visatud aja pärast. 
Sa võid seda lugedes öelda, et Sina küll sellel rongil ei ole... Kas tõesti?

Kui sa ikka veel ei tea, et ka sinul on nutinarkomaania, siis siit mõned küsimused, millega seda mõõta: - Kui sa vestled kellegagi ja su telefonis käib bling, kas sa jätkad vahetut vestlust või pead kohe kontrollima, mida see robot su taskus öelda tahab?- Kas sa tunned nutihäbi? Kas käid kodus vetsus salaja skrollimas või passid peale kuni pereliikmed vetsu lähevad ja hakkad siis skrollima? Kas sa peidad oma telefoni ära kui nad tagasi tulevad?- Kas tunned vajadust autoroolis telefoni näppida ja vastad sõnumitele isegi siis kui su pere on autos? - Mitu minutit peale ärkamist kulub sul internetti jõudmiseks? Vähem kui viis? Vähem kui minut? Sekund? Mis tulemuse said?


Meie tähelepanu on väga piiratud ressurss - terve maailm võitleb selle pärast, kuid meie anname seda väga lihtsalt ära suvalistesse kohtadesse. Suuna oma tähelepanu pigem asjadele, mis Sulle tõeliselt korda lähevad. Ainult nii saavad alguse suured muutused iga inimese enda jaoks.
 Tule sealt kihutava  rongi pealt maha ja mõtle, kuhu sa tegelikult minna tahad. Tähtis on selgeks teha, mis on sinu jaoks päriselt oluline ja otstarbekas. Kas nutitelefon aitab sind või hoopis segab sinu eesmärkide saavutamist? Tee ka nutivaba nädal. Tee nutivaba aasta! Alusta oma eksperimendiga juba täna, esimesi tulemusi näed juba homme ja nädala lõpuks vaatad oma nutiharjumusi hoopis teise pilguga. Siis kontrollid sina oma harjumusi ja mitte vastupidi!


Loodame, et varsti on online meedias uudis: TOP 10: kuulsuste nutidieedid.


Kertu Moppel 
Birgit Kermes 
Mehis Pihla 
Karl Kermes 
Tõnis Niinemets


Allakirjutanud kuuluvad Tõnis Niinemetsa power-up meeskonda ja skrollivad uute teemade leidmiseks tohututes kogustes.

Vanemad sissekanded